niedziela, 30 grudnia 2012

Śniadanie do łóżka #80: Owsianka bananowo-cynamonowa

Choć nasza nieprzerwana, coniedzielna seria nazywa się "Śniadanie do łóżka", rzadko serwuję poranne dania komuś jeszcze śpiącemu, a jeszcze rzadziej sama zostaje nimi obdarowana (a szkoda). 
Znacie to uczucie, gdy po bardzo ciężkim wieczorze otwierając oczy sprawdzacie czy w ogóle jeszcze żyjecie, a żołądek żałośnie wyje o coś do jedzenia i butelkę wody? Jeśli zdążyliście zapomnieć co to znaczy, to z pewnością boleśnie sobie o tym przypomnicie pojutrze rano. Pamiętajmy w tym wyjątkowym dniu o naszych bliskich potrzebujących pożywnego śniadania:)

Kilka tygodni temu obudziłam się właśnie w takim stanie słysząc na schodach kroki mojego brata, który udawał się do kuchni. Udało mi się wyjęczeć "błaaaagaaam zrób mi śniadanie", ale właściwie nie bardzo wierzyłam w powodzenie całej akcji, więc przymknęłam oczy jeszcze na chwilę. Obudził mnie zapach świeżo usmażonego bekonu na pysznej, wymarzonej wręcz kanapce i filiżanka kawy. Nie wierzyłam własnym oczom. To chyba najpiękniejsze chwile jakie można sobie wyobrazić.

Znanym od wieków, dodającym sił śniadaniem jest owsianka. Jeszcze do niedawna przeze mnie znienawidzona, wróciła do łask najpierw w formie zimnej  a ostatnio też w ciepłej. Moja ulubiona z dotychczas wypróbowanych to właśnie ta, bananowo cynamonowa. Opcjonalny dodatek to poszatkowana gorzka czekolada. Nie zapomnijcie dodać dużej szczypty soli, gdyż bez niej będzie strasznie mdła.

Pozostaje mi życzyć Wam, żeby Wasz poranek w nowym roku nie okazał się tak koszmarny, albo ewentualnie życzyć obecności jakieś dobrej duszy, która osłodzi Wam śniadaniem powrót do rzeczywistości (to by było naprawdę miłe rozpoczęcie roku...)

Owsianka bananowo-cynamonowa (2 małe porcje lub 1 duża)

- 100 g płatków owsianych (górskich)
- 200 ml mleka
- 1 dojrzały banan
- pół łyżeczki cynamonu
- 20 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- duża szczypta soli

  1. Do małego rondelka wlej mleko, wsyp płatki owsiane i zacznij gotować. Gdy mleko się zagotuje, mieszaj owsiankę jeszcze przez kilka minut.
  2. Zdejmij owsiankę z ognia, dodaj miód i sól, wymieszaj. Przykryj rondel talerzem i daj owsiance spęcznieć przez ok. 5-10 minut. Będzie gotowa, gdy zrobi się z niej "papka" i nie będzie śladu po przelewającym się między płatkami mleku.
  3. Banana poszatkuj dodaj do owsianki razem z cynamonem.
  4. Czekoladę poszatkuj i dodaj do owsianki.
  5. Podawaj na ciepło lub schłodzoną.
Śliwka

sobota, 29 grudnia 2012

Imprezowe przekąski

































Kiedy w jednym miejscu coś się kończy, w innym coś się zaczyna! 
Wielkimi krokami zbliża się pożegnanie z rokiem 2012. Oznacza to jednocześnie rozpoczęcie 2013 roku, który należy powitać hucznie.
W tym roku podjęłam się organizacji Sylwestra u siebie w domu. Dodatkowo zaproponowałam gościom składkę na menu sylwestrowe, które z chęcią przygotuję dla nich na ten wieczór. Lubię, gdy organizacja takch wydarzeń jest dopięta na ostatni guzik. Gorzej, jeśli impreza wydaje się na tyle atrakcyjna, że liczba gości niebezpiecznie powiększa się z dnia na dzień :)
Cateringiem zajmowałam się już wielokrotnie, potrafię bez problemu przygotować menu na 30 osób, jak i na 100. Uwielbiam to, a w najbliższej przyszłości najchętniej bym się tym zajęła zawodowo :)
Najważniejsze podczas organizacji takiego cateringu jest odpowiednie planowanie oraz konsekwencja. Trzeba umiejętnie skomponować menu, tak by każdy gość był zadowolony. Oprócz tego należy zaplanować odpowiednio czas, zaczynając od zakupów, a kończąc na działaniach w kuchni.
Aby każdy gość wyszedł z imprezy szczęśliwy, trzeba pamiętać, by w menu znalazło się kilka różnych rodzajów dań. Chodzi tu konkretnie o coś na zimno, coś rozgrzewającego, dania mięsne, wegetariańskie oraz chociaż jeden deser. 
Doskonale znam ulubione dania i kaprysy moich gości. Mimo to, w ramach zabawy przygotowałam ankietę, w której każdy mógł wybrać potrawy, jakie chciałby aby znalazły się w sylwestrowym menu. Analizując wyniki okazało się, że nikt mnie nie zaskoczył, bo wybrano te potrawy, które i tak zamierzałam zrobić.
Poniżej w ramach podsumowania roku, przygotowałam spis moich oraz Śliwki potraw, które moim zdaniem świetnie nadają się do imprezowego menu. Na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

Więcej sylwestrowych przekąsek tutaj.




















Przekąski na zimno:


Kanapeczki:


Przekąski mięsne:


Przekąski na ciepło:


Dania rozgrzewające/jednogarnkowe:


Słodkości:

Makaroniki z Toblerone
Babeczki z kremem
Czekoladowe lizaki

Arbuzowa granita z szampanem
Profiterolki z kremem migdałowym
Różane muffinki z czekoladą
Pełnoziarniste muffiny

* Inne wpisy na temat cateringu:

Tosia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...