Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch. A od kaszy człowiek zdrów!
To jedna z moich ulubionych wyliczanek z dzieciństwa, którą dzisiaj postanowiłam odczarować. Jeśli tak jak w wierszyku ugotujemy groch, ale włoski, czyli ciecierzycę, to nie tylko nie nas nic nie zaboli, ale będziemy także zdrowi. A połączenie ciecierzycy z kaszą jaglaną aż się prosi o krągłe falafele.
Do tej pory na blogu znalazł się już przepis na pieczone, dyniowe falafele oraz w wersji wakacyjnej z bobem. Tym razem skusiłam się na ich usmażenie, tak jak w tradycyjnej recepturze, jednak do masy przemyciłam także kaszę i płatki jaglane.
Złociste kuleczki można podawać jako samodzielną przekąskę, świetnie komponują się z wyrazistymi dipami, sokiem z limonki lub cytryny i ziołami. Można je również zaserwować w picie lub tortilli z sałatką. Nic tylko miksować, turlać i smażyć!
Jaglane falafele/ 15 sztuk
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 50 g płatków jaglanych
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chilli
- garść kolendry lub natki pietruszki
- łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu ryzmskiego
- 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- olej roślinny do smażenia (ok. szklanki)
- W wysokim naczyniu umieszczamy ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowaną ciecierzycę, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekane drobno chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście kolendry i przyprawy (kmin i kolendrę warto wcześniej uprażyć).
- Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy całość na gładką masę. Wsypujemy płatki jaglanej i mieszamy. Z utworzonej masy formujemy kulki, jeśli będzie zbyt lepka, dosypujemy dodatkowo kilka łyżek płatków jaglanych.
- Jaglane kuleczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron, po 3 minuty z każdej.
- Usmażone falafele odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy ze świeżymi sosami i ulubionym sosem.