poniedziałek, 25 marca 2013

Jajka faszerowane pastą serowo-czosnkową





































Są pewne proste składniki, które łączą się ze sobą w taki sposób, że potrafią zachwycić bardziej niż niezwykle wyszukane produkty. Przekonałam się o tym wielokrotnie, obserwując chociażby gości na imprezach. Najczęściej, największym powodzeniem cieszą się proste pasty podane w formie mini kanapeczek. A królową wśród nich jest pasta serowo-czosnkowa, którą nazywamy wśród znajomych pastą Ady. 
Moja przyjaciółka upierała się wielokrotnie, że średnio lubi gotować, a do kuchni wchodzi od czasu do czasu. To wielka strata, bo jej pasta jest fantastyczna, a powstaje tylko z 3 składników : żółtego sera, majonezu oraz czosnku.
Pasta prawdopodobnie zagości u mnie w te święta w formie faszerowanych jajek. Postawię je na stole obok tych z nadzieniem z suszonymi pomidorami oraz z wędzonym łososiem. Ciekawe, które najszybciej zostaną zjedzone, bo coś czuję, że serowo-czosnkowe :)

Jajka faszerowane pastą serowo-czosnkową/12 szt.
  •  6 jajek
  • 70 g żółtego sera
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  1. Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, nastawiamy minutnik na 7 minut. Po tym czasie jajka przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Po kilku minutach obieramy.
  2. Obrane jajka kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka. 3 z nich wrzucamy do wysokiego naczynia, resztę odkładamy do innego dania.
  3. Żółtka ugniatamy widelcem, aby się rozpadły i dodajemy starty żółty ser, majonez oraz posiekany czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą lub miksujemy za pomocą blendera.
  4. Gotową pastę przekładamy do szprycy, przy pomocy której dekorujemy białka. 
  5. Jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub kiełkami.
Tosia

18 komentarzy:

  1. spróbuję, bo połączenie wydaje się idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł na jajka:) ser do past jajecznych dodaję, ale o czosnku nie pomyślałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny pyszny pomysł na jajka do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. serowo czosnkowa? już uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie, fajnie, fajnie. muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no wy ładne, jakja ładne, tylko gotować! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, faktycznie idealne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry pomysł na jajka inaczej, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Znam za to bardzo dobrze jajka z suszonymi pomidorami i wiem że na pewno na nie żółciłabym się siedząc przy Twoim świątecznym stole.

    Wesołych świąt i smacznego jajka!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają super :) Zaciekawiłaś mnie tymi suszonymi pomidorami, nigdy nie próbowałam chyba takich jajek..

    OdpowiedzUsuń
  10. Narazie sie przymierzam do tej Waszej domowej wędzarni, bo bardzo mnie to zaciekawiło, ale jajek z czosnkiem też można spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, ta pasta mi się podoba :) Konkretna i z charakterem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faszerowane na wszelkie sposoby jajka to coś pysznego :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny! Mega długo mnie u Was nie było - co spowodowane było moją przerwą w blogowaniu. Ale wracam i biegnę nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobione - pycha :) trafiłaś w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie szukam jakiegoś pomysłu na faszerowane jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mam zamiar zrobić je na świąteczny stół. nie będzie przesadą, jeżeli zamiast szczypiorku udekoruję je wędzonym łososiem i odrobiną czarnego kawioru?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...