piątek, 6 kwietnia 2012

Mazurek z domowym kajmakiem i mazurek czekoladowy z masłem orzechowym








































W słodkiej części wielkanocnego menu zdecydowanie od zawsze najbardziej ekscytowały mnie mazurki. Dlatego już od kilku dni nie mogłam się doczekać momentu, kiedy wejdę do kuchni i zacznę je przygotowywać.
Trudno mi powiedzieć z czego to wynika, lubię bardzo wszelkiego rodzaju tarty, a mazurki tarty bardzo przypominają. Jednak gdybym miała wskazać swoje ulubione ciasto, wcale bym nie powiedziała, że to mazurki, a raczej sernikobrownie.
Być może darzę je specjalnym uczuciem, bo podświadomie przypominam sobie jak dekorowałam je jako mała dziewczynka i chwile w których niecierpliwie czekałam aż mama upiecze mazurek z domowym kajmakiem.
Domowy kajmak jest po prostu przepyszny, jego zrobienie zajmuje trochę więcej czasu niż wykorzystanie puszki z gotową masą, ale efekt końcowy jest niesamowity. Mazurek ten pojawia się u mnie na świątecznym stole od kiedy pamiętam, wprowadziłam jednak w starym rodzinnym przepisie drobne modyfikacje i chciałam spróbować przepisu na nowy spód.
Drugi mazurek upiekłam z  myślą o moim mężczyźnie, dla którego gorzka czekolada i masło orzechowe to boskie połączenie. Ten mazurek również godny polecenia, ale jak dla mnie faworytem od lat jest ten z domowym kajmakiem :)
A Wy jakie lubicie mazurki?








































Mazurek/
proporcje na dwa spody

  • 300 g miękkiego masła
  • 310 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki wody
  1. Do dużej misy wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę przez kilka minut. Dodajemy ekstrakt z wanilii, odrobinę wody i stopniowo przesiewamy obie mąki, cały czas miksując masę. Gdy składniki się połączą, zawijamy kulę z ciasta w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
  2. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy druga warstwą pergaminu i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 23cmx38cm. Odklejamy warstwę pergaminu, a drugą na której znajduje się ciasto umieszczamy w prostokątnej formie. Ze skrawków ciasta formujemy wałeczki/kratkę/serduszko i umieszczamy na cieście. Mazurki pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut. W tym czasie powinny się lekko zarumienić. Gotowe mazurki wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy, a następnie dekorujemy.
Domowy kajmak
  • 250 g cukru
  • 250 ml mleka 1,5%
  • 150 g masła
  • 150 g mleka w proszku
  • + garść płatków migdałowych
  1. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień i partiami przesiewamy mleko w proszku, cały czas mieszając masę. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo kawałki masła i gotujemy 10 minut. W tym czasie masa mocno zgęstnieje, ważne aby cały czas jej pilnować, bo inaczej może się przypalić. 
  2. Jeszcze ciepły kajmak wylewamy na kruchy spód i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Masa czekoladowa z masłem orzechowym
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 90 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła orzechowego
  1. Kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować dorzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Masę mieszamy trzepaczką by czekolada równomiernie się roztopiła. Na koniec dodajemy masło orzechowe, łączymy z masą czekoladową i zestawiamy z ognia.
  2. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na kruchy spód i dekorujemy orzechami ziemnymi.
* Jak zrobić domowe masło orzechowe? - orzechy ziemne prażymy w piekarniku, a następnie miksujemy blenderem (z dodatkiem oliwy arachidowej) na gładką masę.
 ** Robiąc kruche ciasto bazowałam na przepisie na  spód do mazurka.

Tosia

27 komentarzy:

  1. świetnie one wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne!
    Pierwszy taki delikatny,drugi mocny w kolorystyce i smaku.
    Zapraszam się!
    Pysznych świąt Tosiu!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudowne mazurkowe zestawienie!
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowych, wesołych, spokojnych świąt Wielkanocnych!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten drugi mazurek musi być pyszny! choć bardzo tez lubię domowy kajmak.

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne! oba pyszne, ale składniki drugiego to po czysta poezja :)

    Wesołych i Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!
    Jak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. biorę czekoladowy :D Wesołych!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowitości:) Wesołych, pogodnych i zdrowych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  10. u nas będzie mazurek z polewą czekoladową i mnóstwem bakalii :) pozdrawiam Was świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszędzie mazurki, a ja piekę ciasto czekoladowe... wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta wersja z masłem orzechowym mnie kusi;) Tylko już trochę za późno na zmianę planów;)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe zdjęcia i urocze ,pyszne mazurki. Bardzo mi się podobają!
    Radosnych Świąt Wielkanocnych Wam życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają obłędnie! jak dla mnie z masłem i czekoladą ;) pewnie mniej słodki ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiego mazurka jeszcze nie jadłam:)
    Wesołych świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. chcę kawałek każdego :) ślicznie proszę ;)
    cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja nigdy mazurka nie jadłam! ale obie wersje są nieziemsko kuszące!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
    radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
    smacznego jajka, mokrego dyngusa,
    a także odpoczynku w rodzinnym gronie.
    Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!
    Bernadeta

    OdpowiedzUsuń
  19. piękne mazurki :). Kajmakowy idealnie komponuje się kolorystycznie z zapowiadana na jutro pogodą :D. Wesołych i smakowitych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  20. o, też dziś robiłam mazurek kajmakowy:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam mazurki, ale co ciekawe jeszcze nigdy nie piekłam. Mam postanowienie zrobić za rok.
    Oba są urzekające :-)
    Pogodnych, radosnych i smacznych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wybieram drugi, ale oba przyprawiają mnie o szybsze bicie serca:)
    Pogodnych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  23. Domowy kajmak brzmi bosko!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniały mazurek! Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. witam mam pytanie jakim aparatem wykonujecie zdjęcia do swojego bloga?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...