Jakiś czas temu moja przyszła teściowa podała placuszki z cukinii z kurkami. Mmm... rozpływaliśmy się nad tym idealnym połączeniem smaków. Nie doczekałam się kurek zebranych własnymi rękami, bo dopiero jutro jedziemy z Tosią na grzyby (mam nadzieję, że wrócimy z pełnymi koszami tego przysmaku) i powtórzyłam ten sukces, odrobinę modyfikując przepis.
Niedawno prezentowałyśmy już pomysły na wykorzystanie tych grzybów ( tarta i crostini), ale przecież kurek nigdy za wiele!
Najistotniejsza w tym przepisie jest cierpliwość w odsączaniu cukinii. Bez niej placuszki mogą okazać się mokre i bez smaku.
Jestem mało obiektywna, a właściwie, to nawet mało powiedziane, bo Tosia zawsze zarzuca mi, że zbyt mocno ekscytuję się nowymi odkryciami, ale to połączenie jest absolutnie fantastyczne, musicie spróbować!;)
Placuszki z cukinii z kurkami w śmietanie i oscypkiem (ok. 20 porcji)
- 3 cukinie (najlepiej mniejsze i twarde)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 garść świeżej pietruszki
- 1 garść świeżego tymianku
- 2 garście świeżej kolendry
- pieprz
- sól
- 750g kurek
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 duży ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
- oscypek
- masło klarowane do smażenia
Zetrzyj cukinie na tarce z dużymi oczkami. Do startej dodaj 1 łyżeczkę soli i przesyp na sitko. Trzymaj na sitku przez godzinę, tak aby woda, która z niej wypłynie mogła spokojnie kapać do zlewu, lub innej miski. Odciskaj co jakiś czas pozbywając się dodatkowej wody.
Umyj dokładnie kurki. Niestety, aby pozbyć się zagnieżdżonego w nich piasku, należy opłukiwać każdą oddzielnie. Umyte kładź na papierowym ręczniku.
Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego. Czosnek bardzo drobno posiekaj i wrzuć do patelni. Smaż przez ok. 5 minut na małym ogniu, żeby uniknąć przypalenia. Dodaj kurki i dobrze wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu podnieś pokrywkę, posól i mocno popieprz. Podgrzewaj aż wyparuje woda i odłóż na bok.
Przygotuj placuszki. Odciśnij mocno startą cukinię, dodaj jajka i mąkę. Posiekaj pietruszkę, kolendrę i tymianek i dodaj do cukinii. Popieprz i dodaj jeszcze ok. 1 łyżeczkę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki masła klarowanego. Nakładaj na patelnie ok. 1 łyżkę farszu, delikatnie spłaszczając. Smaż z dwóch stron aż będą delikatnie brązowe, a zrobione odkładaj na ręczniki papierowe.
Gdy usmażysz wszystkie placuszki, podgrzej ponownie kurki, a gdy już będą ciepłe, zdejmij z ognia i dodaj śmietanę.Dokładnie wymieszaj.
Podawaj kładąc kurki na placuszki. Na każdy placek zetrzyj odrobinę oscypka.
Śliwka